• 1116 017-3 kicsi good
  • DSCN8394 kicsi good
  •  MG 3153 kicsi

A Rail Cargo Hungaria díjnyertes szociális célú oktatási projektet támogat

.

A vezető vasúti áruszállító vállalat évek óta fő támogatója az Élet Menete Alapítvány Holokauszt vagonkiállítás projektnek, a kiállítás helyszíneire a Rail Cargo Hungaria szállítja a vagonokat. A vasúti dolgozók körültekintő segítségének köszönhetően a kiállítások idén is sikeresen zajlottak, sőt a projekt a SozialMarie 2010 díjat is elnyerte.

Az utazó múzeum 2007 áprilisa óta járja az országot, egy-egy városban megállva, ahol az adott város lakói díjtalanul tekinthetik meg a tárlatot. A vagonban rövid tárlatvezetés keretében rendhagyó történelemórát tartanak a résztvevőknek. A vándorkiállítás célja, hogy emléket állítson a Holokauszt áldozatainak, illetve hogy a jövő generációja megismerhesse a vészkorszak történelmét és tanulhasson a múlt hibáiból.

Mint azt Novák Ilonától, a kiállítás főszervezőjétől megtudtuk, mindenhol nagy érdeklődéssel és segítő szándékkal fogadják a tárlatot.

„Nagyon hálásak vagyunk minden támogatónknak, főleg a vasút részéről, hiszen nélkülük nem valósulhatott volna meg a kezdeményezés" - mondta el Novák Ilona, múzeumpedagógus, az Élet Menete Alapítvány projektvezetője. A legnagyobb érdeklődés eddig az egyetemvárosokban volt: Miskolcon mintegy 4000 látogató volt, Szegeden több mint 5000-en látták a kiállítást. Idén öt kisebb városban állomásozott a kiállítás, melyek közül legtöbben Mosonmagyaróváron tettek időutazást a vagonban.

„Mivel a kezdeményezés első számú célcsoportja a középiskolás korosztály, így az adott helyszíneken a középiskolai tanárok, illetve a helyi történészek bevonásával folyik a szervezés" - hangsúlyozta a projektvezető.  A kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeum, a Mafilm, a Hadtörténeti Múzeum és a Közlekedési Múzeum anyagai tekinthetők meg, de ezek a tartalmak mindig bővülnek, módosulnak a helyi adottságok, múzeumi anyagok alapján.

Az eddigi helyszíneken átlagosan a középiskolások 90%-a látta a kiállítást, így fő célunk, hogy a fiatal korosztály is hiteles képet kapjon a vészkorszak pusztításáról, sikeresen megvalósulni látszik - tette hozzá Novák Ilona.

 

A Holokauszt Vagonkiállítás Projekt külföldön is jelentős elismeréseket kap: 2010 tavaszán Bécsben a projekt megkapta az innovatív és kreatív szociális célú projektek elismerésére létrehozott SozialMarie 2010 díjat. Ennek jegyében folytatódik a projekt a jövő évre tervezett helyszíneken (Sopronban, Kőszegen, Szombathelyen, Esztergomban és Szentendrén), a Rail Cargo Hungaria további támogatását élvezve.

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.