• 1116 017-3 kicsi good
  • DSCN8394 kicsi good
  •  MG 3153 kicsi

7-es korridor: memorandumot írtak alá a közlekedési miniszterek

.

2011. június 16-án, Luxemburgban egyetértési megállapodást írtak alá Ausztria, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Görögország, Magyarország, Románia és a Szlovák Köztársaság közlekedési miniszterei a 7-es korridorral kapcsolatban. A CER által is üdvözölt memorandum egyúttal egy menedzsment board létrehozását is jelzi, amely tovább erősíti majd az együttműködést az érintett országok között. Ez fontos lépés afelé, hogy a korridor 2013-ra működőképessé váljon. Az aláírási ceremónián Siim Kallas uniós közlekedési biztos is részt vett.

 

Az aláírás célja az Európai Parlament és az Európa Tanács 913/2010-es rendeletének végrehajtása, amely 2010. november 9. óta hatályos. A rendelet végrehajtása érdekében a menedzsment board tagjai együtt határozzák meg és valósítják meg a 7-es korridor működőképességéhez szükséges feltételeket. Ennek kapcsán közép- és hosszú távú terveket dolgoznak ki az infrastruktúra fejlesztésével, valamint az áruszállító vonatok kapacitásával és útvonalával kapcsolatban. A miniszterek környezetvédelmi szempontokat és a Fehér Könyv utasításait egyaránt figyelembe veszik munkájuk során.

 

Hangsúlyt kap a multimodalitás, az interoperábilitás, illetve a jogi és üzemeltetési szabályozások egységesítése is. A célok közt szerepel továbbá az üzleti szféra bevonása a korridorok fejlesztésébe. A Magyar Köztársaság részéről a memorandumot Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára írta alá.

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.