• 1116 017-3 kicsi good
  • DSCN8394 kicsi good
  •  MG 3153 kicsi

Sajtóközlemény: Fejlesztési javaslatok környezetkímélő áruszállítási folyosók létrehozására

.

Budapest, 2013. november 8. - Kézzelfogható eredményeket értek el az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló GIFT (Green Intermodal Freight Transport) projekt eddig eltelt másfél éve alatt az együttműködésben résztvevő hazai intézmények, vállalatok és szakértők. Erre a megállapításra jutottak a nemzetközi partnerségben folytatott munka előrehaladását értékelő workshop résztvevői a "Szállítmányozás 2013" konferencia keretében rendezetett tanácskozáson, amelynek házigazdája az együttműködés egyik magyarországi koordinátora, a Rail Cargo Hungaria Zrt. volt.

Elkészültek az egyes folyosók jelenlegi állapotáról szóló tanulmányok és felkutatták a legjobb gyakorlatok követendő irányait. A vizsgálatok alapján megfogalmazódtak azok a fejlesztési javaslatok, melyek megvalósításán keresztül a folyosókon futó forgalom a jelenleginél környezetkímélőbb módon bonyolódhatna le.

A mai munkaülésen a szakértők bemutatták kutatásaik eredményeit és javaslataikat. A vizsgálatokra építve új irányelvek, stratégiák körvonalazódtak az infrastruktúra, az árukezelési folyamatok, az eszközök, az információ- és kommunikáció-technológia, a normatívák, a harmonizáció és standardizálás vonatkozásában a kiválasztott folyosók környezetbarát közlekedésének előmozdítására. A munkaülésen részt vettek és hozzászóltak az érintett politikai döntéshozók, piaci szereplők, infrastruktúra-működtetők és fuvarozók. Az elkészült tanulmányok megtalálhatóak a GIFT projekt weboldalán.

Az Európai Unió a Transport 2050 stratégiájában egy olyan versenyképes közlekedési rendszer létrehozását irányozza elő, amely 60%-kal csökkenti az európai közlekedés CO2 kibocsátását 2050-ig. A GIFT keretében a projektpartnerek – az Unió elvárásaival szinkronban – a környezetterhelés csökkentését elősegítő lehetőségeket tárják fel nemzetközi szinten.

A projekt célja a Délkelet Európa, azon belül is a IV., V. és VII. páneurópai közlekedési folyosók helyzetének feltérképezése, elemzése és kiértékelése alapján új irányelvek és stratégiák kidolgozása a régió innovatív zöld intermodális áruszállítási folyosóinak fejlesztése érdekében.

A projektet az Európai Unió Délkelet-Európai Transznacionális Programja támogatja. A magyar partnerek költségvetéséhez Magyarország Kormánya 10% támogatást biztosít. A GIFT sikeres megvalósításán 10 országból 24 projekttag dolgozik. Vezető partner a görög közlekedési minisztérium. Magyarországot a Rail Cargo Hungaria Zrt., az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. képviseli. A mai munkaülés házigazdája, a Rail Cargo Hungaria Zrt. A piacvezető vasúti vállalat a környezettudatosságra kiemelt értékként tekint.

 

A sajtóközlemény teljes tartalma pdfletölthető innen.

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.