Sajtóközlemény: Már öt konténervonat érkezett a pireuszi kikötőből Magyarországra

A Budapest–Belgrád vonal felújítása fellendítené a hazánkon át történő rendszeres vasúti szállítást a görög kikötő és Nyugat-Európa között

Budapest, 2014. június 13. – Az elmúlt hetekben megérkezett az első öt konténervonat hazánkba a görögországi Pireusz tengeri kikötőjéből, amely ebben a térségben a Kínából érkező áruk jelentős részét fogadja és továbbítja Európa felé. A mostanihoz hasonló, Nyugat-Európába irányuló, ütemes tranzitszállítás felfuttatásához szükség lenne a Budapestet és Belgrádot összekötő vasútvonal felújítására is, ezért a kormány kiemelten kezeli a fejlesztési beruházást.

A Német Vasutak (DB) dél-kelet-európai nemzetközi szállítmányozási leányvállalatai (DB Schenker) szervezésében – hosszas előkészület után – közlekedtetett első konténervonat, amely a görögországi Pireusz kikötőjéből hazánkba indult, április 29-én érkezett Győrbe a Schenker Kft. megbízásából és vámügynöki közreműködésével a DB Schenker Rail Hungária termináljára, Belgrád és Budapest érintésével. A második vonat május 2-án hagyta el a dokkterminált, ahonnét kevesebb, mint három nap alatt, a tervezett menetrendnél hat órával korábban érkezett a ferencvárosi pályaudvarra, és innét továbbították a kisalföldi megyeszékhelyre. A szállítmány Győrből már közúton ment tovább Szlovákiába. A szerelvényeket a Rail Cargo Hungaria Zrt. továbbította Magyarországon.
Május-június hónapokban eddig további három konténervonat érkezett a DB Schenker szervezésében. A hatodik szerelvény június 16.-án startol Pireuszból magyar tranzittal, Ceska Trebovaba. A jövőben rendszeresen, várhatóan minden héten sor kerül vonatindításra.

A sajtóközlemény teljes szövege megtekinthető pdfezen a linken