• Sajtószoba - Rail Cargo Hungária
  • Sajtószoba -- Rail Cargo Hungária

GIFT projekt: zöld árufuvarozási folyosók jönnek létre

.

Tíz délkelet-európai ország több mint egy tucat projektpartnerének részvételével Budapesten megtartották a Green Intermodal Freight Transport (GIFT) projekt zárókonferenciáját.

A szakemberek megállapították, hogy teljesültek a GIFT projekt célkitűzései: a hatékony zöld közlekedési folyosók létrehozása érdekében létrejött egy a délkelet-európai térség egészét lefedő innovatív és integrált útvonaltérkép, a program eredményesen népszerűsítette a fenntartható fuvarozási módokat, és ösztönözte a gazdaság szereplőit a zöld fuvarozási megoldások alkalmazására.
A tanácskozáson megalakult a Nemzetközi Zöld Árufuvarozási Klaszter. Az együttműködés – amelyhez az elsők között csatlakozott a Rail Cargo Hungaria Zrt. – nyitva áll minden fuvarozó és szállítmányozó társaság előtt, amely ökológiai lábnyomának csökkentésére törekszik.

A sajtóközlemény teljes szövege pdfmegtekinthető ezen a linken.

Ösztöndíjakat adott át a Rail Cargo Hungaria Zrt. a Budapesti Osztrák Iskola legtehetségesebb tanulóinak

.

A Rail Cargo Hungaria Zrt. 2011-ben indított Tanulmányi Ösztöndíjprogramjával 5 tanéven keresztül támogatja a Budapesti Osztrák Iskola legkiemelkedőbb diákjait. A projekt a vasútvállalat számára a hagyományosan jó osztrák-magyar gazdasági és kulturális partnerség megerősítését jelenti.

Az intézménnyel kötött megállapodás fontos lépéseként a vállalat a 2014/15-ös tanévben immár hét tanuló tanulmányait támogatja. Az okleveleket ünnepélyes keretek között Dr. Wolfgang Waldner budapesti osztrák nagykövet és Dr. Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Zrt. Igazgatóságának elnöke adták át november 5-én a Budapesti Osztrák Iskolában.

A sajtóközlemény teljes tartalma pdfmegtekinthető ezen a linken.

Az RCH és a HZ Cargo közös partnerértesítője a Botovo-Koprivnica vágányzári munkálatokról

.

Tisztelt Partnerünk! A HZ horvát vasúttársaság a horvátországi vágányzári munkálatokat 2014.09.01-jén megkezdte. Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a 36/36 órás határforgalom eddig fennakadás illetve jelentősebb torlódások nélkül zajlik. A maximális ügyfél kiszolgálás érdekében a HZ Infrastruktura – az eredeti tervekkel ellentétben - amennyiben a hódosi és gyékényesi vágányzárak egy időpontra esnek, a hódosi határátlépéssel közlekedő konténervonatokat Murakeresztúron is átveszi. Ennek megfelelően a hódosi és gyékényesi vágányzárak egy időpontra esésében érintett, hódosi határátlépéssel közlekedő vonatok esetenként Murakeresztúr határ felé lesznek átterelve.
 
A HZ Cargo és a Rail Cargo Hungaria teljes rugalmassággal kezeli a kialakult helyzetet, és mindent megtesz ügyfelei érdekében, azonban az előre meghirdetett és tervezett vágányzári munkák miatt esetlegesen előforduló késésekből és elterelésekből eredő igényekkel szemben sem a pénzügyi, sem a jogi felelősséget nem vállalja. A vágányzárak meghirdetésére a Rail Cargo Hungaria Zrt.-nek és a HZ Cargonak ráhatása nincsen, az áruk vasúton történő továbbítását a fentiek figyelembevételével tudjuk teljesíteni.

A munkálatok előreláthatólag 2014. október végéig tartanak.

A vágányzárak okozta kellemetlenségekért, késésekért, a várhatóan megnövekvő tartózkodási időkért szíves megértésüket kérjük, valamint azok szíves tudomásul vételét.

Üdvözlettel:

Kovács Imre
Chairman-CEO
Rail Cargo Hungaria Zrt.   
         Danijel Krakić
President of the Management Board
HŽ Cargo d.o.o. 

 

A Rail Cargo Hungaria Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetemmel

.

Budapest, 2014. szeptember 9.: Magyarország piacvezető vasúti árufuvarozó vállalata, a Rail Cargo Hungaria Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi Karával. A vasútvállalat képviseletében Dr. Kovács Imre, az Igazgatóság elnöke, CEO, az Egyetem képviseletében Dr. Pető Károly megbízott dékán látták el a szerződést kézjegyükkel. Ennek értelmében létrejött egy, a Kar mellett működő speciális oktatási, kutatási, szaktanácsadási egység Rail Cargo Menedzsment Kihelyezett Tanszék néven. Az együttműködés célja továbbá a graduális, posztgraduális képzés, a kutatás személyi és tárgyi feltételeinek kibővítése, valamint a termelő szférával meglévő kapcsolatok fejlesztése.

A Rail Cargo Hungaria Zrt. kiemelten kezeli a tehetséggondozás témáját, ezért a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a Debreceni Egyetem logisztikai szakán tanulók képzésére, valamint a vasúti árufuvarozás és ezen belül a vállalat tevékenységének bemutatására. A megállapodás keretében 2014. őszi félévétől egy önálló választható tantárgyat indítanak a Debreceni Egyetem oktatóinak, illetve a Rail Cargo Hungaria Zrt. szakembereinek bevonásával.

A tantárgyi program korszerű ismereteket tartalmaz, objektíven mutatja be a vasúti árufuvarozás helyzetét, fejlesztési lehetőségeit, valamint felkelti a hallgatók érdeklődését a vasúti szállítmányozás téma iránt. Mindemellett egyfajta előképzést is ad azon témákból, amelyek a vállalat számára nagy jelentőséggel bírnak. Az együttműködés része a vállalat humánpolitikai stratégiájának, amelynek egyik feladata a szakmai utánpótlás biztosítása. A vállalat tervei között szerepel, hogy a képzés során legjobban teljesítő hallgatókat felveszi sikeresen működő gyakornoki programjába.

A Debreceni Egyetem az ország legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézménye. Magyarország vezető kutatóegyetemei közé tartozik, amely 14 karával, 25 doktori iskolájával a legszélesebb hazai képzési kínálatot nyújtja. Hallgatói és oktatói bekapcsolódnak a nemzetközi tudományos vérkeringésbe is.

A Rail Cargo Hungaria Zrt. büszke arra, hogy a Debreceni Egyetem szakmai partnereként hozzájárulhat a logisztikai szakemberek képzéséhez, és az egyetemen elsajátítható színvonalas elméleti tudást valós, szakmai ismeretekkel is kiegészítheti. Dr. Kovács Imre, a vasútvállalat Igazgatóságának elnöke, CEO hangsúlyozta, hogy a vasúti árufuvarozás területén már most is tapasztalható szakemberhiány, ezért sürgető feladattá vált a vasútlogisztika következő generációjának felkészítése. A Rail Cargo Hungaria Zrt. az ágazat legnagyobb munkaadójaként és piacvezető vállalataként felelősséget érez a szakember-utánpótlásért. „Kapcsolatot kerestünk a felsőoktatási intézményekkel annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet a speciális vasúti árufuvarozási ismeretek oktatásának fontosságára. Nagy öröm számunkra, hogy a Debreceni Egyetem felismerte kezdeményezésünk jelentőségét és lehetővé tette egy oktatási, kutatási, szaktanácsadási egység létrehozását Rail Cargo Menedzsment Kihelyezett Tanszék néven. Ennek közös működtetéséről kötöttünk most együttműködési megállapodást a Gazdálkodástudományi Karral. Megtiszteltetésnek tekintjük, hogy átadhatjuk az Európa egyik legsikeresebb vasúti árufuvarozó vállalatánál felgyűlt gyakorlati tudást és tapasztalatot az egyetem mesterszakos hallgatóinak egy önálló választható tantárgy keretében. A most induló szemesztertől kezdve szakembereink személyesen is közreműködnek, előadásokat és konzultációkat tartanak a képzésben résztvevők számára".
A Rail Cargo Hungaria Igazgatóságának elnöke végezetül elmondta, hogy a vállalat évek óta gyakornoki programmal is ösztönzi a végzett egyetemistákat arra, hogy megismerkedjenek a vasúti fuvarozás területén megvalósítható karrierlehetőségekkel.

A megállapodás Magyarországon példaértékű és egyedülálló, hiszen jelenleg vasúti árufuvarozási témában nem létezik hasonló együttműködés. A Rail Cargo Hungaria Zrt. a jövőben is keresni fogja a felsőfokú oktatási intézményekkel való együttműködés lehetőségeit annak érdekében, hogy minél több tehetséges hallgatót segíthessen a szakmai kibontakozás útján.

Sajtóközleményünket megtekintheti pdfezen a linken.

További információk:
Rail Cargo Hungaria Zrt.
Marketing és kommunikáció
E-mail: press@railcargo.hu

 

FTC-Rail Cargo Hungaria: ünnepélyes mozdonyavatás a Vasúttörténeti Parkban

.

Budapest, 2014. szeptember 2.: a Vasúttörténeti Parkban bemutatták azt a Taurus mozdonyt, amelyet az egyik legeredményesebb magyar sportegyüttes, az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabda-csapatának sikereit felidéző illusztrációval láttak el.

A Rail Cargo Hungaria Zrt. és a Ferencvárosi Torna Club Kézilabda Szakosztályának közös rendezvényén került sor az ünnepélyes leleplezésre. A különleges matricával dekorált járművel az elkövetkező egy évben Magyarországon utasok százezrei találkozhatnak majd.

Az eseményen a Rail Cargo Hungaria Zrt. vezetősége mellett a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója is részt vett. A Ferencvárosi Torna Club kézilabda szakosztályának elnöke, Jeney Zsolt Ákos mellett a mozdony ünnepélyes leleplezésén természetesen az FTC-Rail Cargo Hungaria csapata is jelen volt.

Dr. Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Zrt. Igazgatóságának elnöke, CEO elmondta, hogy a piacvezető vasúti árufuvarozó vállalat több szempontot figyelembe véve döntött a mozdony dekorálásáról. Ezek között említette az üzleti megfontolásokat, hiszen az Európa egyik meghatározó vasúti árufuvarozási csoportjához, a Rail Cargo Grouphoz tartozó magyar vállalat nevét a mozdony országszerte eljuttatja potenciális megrendelőihez. Hozzátette: „rendkívüli fontosságot tulajdonítok a dekorációs grafika által közvetített üzenetünknek is: az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabda-csapatának sikereit felidéző illusztráció az összefogás, a csapatban gondolkodás és cselekvés erejét és örömét sugározza. Vállalatunk ezzel a különleges gesztussal erősíti meg bizalmát az általa közel 4 éve szponzorált csapat iránt".
Dr. Kovács Imre megköszönte a MÁV Zrt. vezetésének, hogy a Rail Cargo Hungaria rendelkezésére bocsátotta a Taurus mozdonyt, amely az Európában hozzáférhető egyik legkorszerűbb jármű. Az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabda csapatát ábrázoló mozdony Magyarország-szerte utasokat szállító szerelvényeket továbbít majd. „A most bemutatott mozdony a Rail Cargo Hungariának a MÁV-val fennálló stratégiai együttműködését is szimbolizálja, amit megerősített a kezdeményezés megvalósításának zökkenőmentes lebonyolítása" – tette hozzá végezetül a Rail Cargo Hungaria Zrt. Igazgatóságának elnöke.

Jeney Zsolt Ákos, az FTC Kézilabda Szakosztály elnöke először köszönetét fejezte ki a MÁV Zrt. vezetésének, hogy lehetővé tették a Taurus felmatricázását, valamint a Rail Cargo Hungaria vezetőségének az immáron 4 éves támogatást és az egyre jobban elmélyülő együttműködést, amelyet ezen esemény is hűen tükröz.

FTC RCH Taurus 2014 09 02Jeney Zsolt Ákos elmondta, hogy a kezdetektől érezhető volt az, hogy a Rail Cargo Hungaria részéről nem csupán egy üzleti szempontból meghozott döntés volt az FTC női kézilabda csapatának névadóként történő támogatása, hiszen folyamatosan csapatban gondolkodva, együtt keresték a lehetőségeket a kapcsolat elmélyítésére, amely mára egy példaértékű együttműködéssé érett.
A szakosztály elnöke rendkívüli megtiszteltetésnek érezte a Ferencváros, azon belül az FTC-Rail Cargo Hungaria csapata részéről, hogy a magyar vasút legkorszerűbb mozdonyainak egyike a jövőben a Ferencváros női kézilabdázóinak két egymás utáni évben elért KEK-győzelmét örökíti meg.
„A megtiszteltetés és büszkeség mellett ez egyben felelősség is, hiszen olyan illusztris körbe kerültünk be, amelyet Széchenyi István, Liszt Ferenc, Albert Flórián és az Aranycsapat neve fémjelez. Ez mindenképpen arra sarkall minket, hogy megkettőzött erővel dolgozzunk az elkövetkező években annak érdekében, hogy legalább hasonló sikerekkel hálálhassuk meg a Rail Cargo Hungaria töretlen bizalmát."

Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta: „a MÁV az elmúlt években hagyományt teremtett azzal, hogy mozdonyai felületén, különleges módon tiszteleg a valamely területen jelentőset alkotók előtt. Így országszerte, sőt határainkon túlra is eljut azok híre, akikre a magyarok méltán büszkék, legyen az neves feltaláló, rangos eredményeket elért csapat, vagy történelmi személyiség. A MÁV első felmatricázott Taurus mozdonya a legendás Aranycsapat hírnevét öregbíti, ezért a vasúttársaság örömmel támogatta a Rail Cargo Hungaria kezdeményezését. Közös munkánk eredményeképp mától így egy újabb Taurus mozdony viszi a magyar sportolók, ezúttal a Ferencváros női kézilabda-csapatának jó hírét."

A FTC-Rail Cargo Hungaria izgalmas ősz elé tekint, hiszen a szerdai bajnoki rajtot követően még négy megmérettetés vár a zöld-fehérekre ebben a hónapban, valamint szeptember harmadik hétvégéjén a szezon talán legfontosabb csatáit kell megvívnia Lipcsében Elek Gábor együttesének a Bajnokok Ligája-főtáblára kerülésért.

Sajtóközlenényünket megtekintheti pdfezen a linken is.

További információk:

Rail Cargo Hungaria Zrt.
Marketing és kommunikáció
E-mail: press@railcargo.hu

FTC Kézilabda Szakosztály
Sidó Brigitta sajtóreferens
E-mail: sido.brigitta@ftckezilabda.hu

 

Tájékoztató aktuális vágányzárakról - kiegészítés

.

Tisztelt Partnerünk! A HZ horvát vasúttársaság tájékoztatása alapján KK/1218/2014 számú, 2014. 08. 22-én kelt pdflevelünkben értesítettük Önöket, hogy a horvátországi vágányzári munkálatok miatt a gyékényesi határforgalomban 2014. augusztus 25-től jelentős fennakadásokkal, torlódással kell számolni.

A HZ legújabb tájékoztatása szerint, amennyiben a hódosi és gyékényesi vágányzárak egy időpontra esnek, akkor a hódosi határátlépéssel közlekedő konténer vonatokat Murakeresztúron is átveszi. Ennek megfelelően korábbi értesítésünket azzal egészítjük ki, hogy a hódosi és gyékényesi vágányzárak egy időpontra esésében érintett, hódosi határátlépéssel közlekedő vonatok esetenként Murakeresztúr határ felé lesznek átterelve.

A vágányzárak okozta kellemetlenségekért, késésekért, a várhatóan megnövekvő tartózkodási időkért szíves megértésüket kérjük, valamint kérjük azok szíves tudomásul vételét.

Tájékoztató levelünk teljes tartalma pdfezen a linken megtekinthető.