• Sajtószoba - Rail Cargo Hungária
  • Sajtószoba -- Rail Cargo Hungária

Összefogás a regionális vasút-logisztika fejlesztéséért

A Rail Cargo Hungaria Zrt., a szolnoki BI-KA Logisztika Kft. és az AC-DC Logisztikai Park Zrt. együttműködése felélesztett egy öt éve kihasználatlan iparvágányt a Tisza-parti városban, amely egyúttal lehetőséget ad a régió fuvarigényeinek vasúton történő megoldására is. Az együttműködés keretében ezentúl közösen fejlesztik a BI-KA Logisztika Kft. által működtetett szolnoki Regionális Logisztikai Szolgáltató Központ ilyen jellegű szolgáltatásait, valamint feltérképezik az észak-alföldi régió vasúti szállítási igényeit és megismertetik a helyi vállalatokkal az összefogásuk révén kínálkozó versenyképes logisztikai megoldásaikat.

A közös munka első sikere egy vasúti szállítmány indítása volt az AC-DC Logisztikai Parkban lévő jó állapotú, de eddig használaton kívüli vágányokról. A Rail Cargo Hungaria Zrt. vonata a napokban juttatta el innen egy törökszentmiklósi gyár németországi exportszállítmányát a szállítmányozó által diszponált magánkocsikon. A fuvarfeladat a BI-KA Logisztika Kft. által nyújtott komplex logisztikai szolgáltatáscsomag segítségével valósulhatott meg: Törökszentmiklósról tehergépjárműveken juttatták el az árut a logisztikai parkba, ahol azt szakszerűen tárolták, majd a Rail Cargo Hungaria Zrt. közreműködésével vasúton szállították tovább.
A BI-KA Logisztika Kft. közúti szállítási kapacitása, az AC-DC Logisztikai Park Zrt. és a Rail Cargo Hungaria Zrt. szolgáltatásai, illetve az iparvágány adta vasúti szállítási lehetőség kiváló alapot biztosíthat a közút-vasút közötti közvetlen kapcsolódásban rejlő előnyök kiaknázására.

A háromoldalú együttműködést hamarosan felértékeli az elektronikus útdíj bevezetése és jelentőségét tovább fokozza majd a tervezett V0-ás beruházás megvalósulása. A reaktivált iparvágány gyűjtőpontja lehet a vasúton, irányvonatos formában érkező vagy feladásra kerülő küldeményeknek.
A logisztikai szolgáltatók célja, hogy a jövőben tovább bővítsék az iparvágányhoz és a Logisztikai Parkhoz kapcsolódó szolgáltatási palettájukat a megbízók szállítási igényeknek teljes körű kiszolgálása érdekében.